Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@06:31:41 GMT

فيلم «دانکرک»؛ جنگي تر از جنگ جهاني دوم

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۲۹۴۰۶

فيلم «دانکرک»؛ جنگي تر از جنگ جهاني دوم

خبرگزاري آريا - هفته نامه همشهري جوان - علي مسعودي نيا: همه چيز آن قدر غول آسا و عجيب و خبرساز بود که کنجکاوي تمام دنيا را برانگيزد. «دانکرک» از همان زمان پيش توليد و کليد خوردن، پروژه عظيمي بود که ماجرايي مشهور و مرموز تاريخي را در پس خود داشت و البته کدام فيلم بازي است که بداند «کريستوفر نولان» قرار است اثري را کارگرداني کند و حريص تماشاي آن نباشد؛ آن هم پروژه اي که فيلم هاي عظيمي چون «تايتانيک» و «نجات سرباز رايان» در برابرش قدرت عرض اندام نداشته باشند؟ چنين بود که دانکرک کليد خورد و فيلمبرداري آن چندين ماه به طول انجاميد و 140 ميليون دلار براي ساختش هزينه شد تا يک تکه از تاريخ جنگ جهاني دوم به شيوه جاه طلبانه و باشکوه نولان بازسازي شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اين مطلب سراغ اين ساخته کريستوفر نولان رفتيم تا ببينيم. او اين بار چطور غافلگيرمان کرده است.
اطلاعات فوري
دانکرک؛ Dunkirk
• کارگردان: کريستوفر نولان
• فيلمنامه: کريستوفر نولان
براساس وقايع جنگ جهاني دوم- تخليه دانکرک
• مدير فيلمبرداري: هويته ون هويتما
• تدوين: لي اسميت
• موسيقي: هانس زيمر
• بازيگران: فيون وايتهد، تام گلين- کارني، جک لودن، هري استايلز، آنورين برنارد، جيمز دارسي، کنت برانا، کيلين مورفي و تام هاردي
• امتياز در IMDB: امتياز 8.3 از 10
• نمره در متاکريتيک: 94 درصد
• ميزان رضايتمندي در راتن توميتوز: 92 درصد
• تهيه کننده: اما توماس و کريستوفر نولان
• توليد کمپاني: سينکاپي فيلمز
• محصول: 2017 هلند، بريتانيا، فرانسه و آمريکا

يک فيلم سخت
«دانکرک» فيلمي است مبتني بر سه قصه که در ساحل دانکر به هم پيوند مي خورند. سربازان بريتانيايي در دانکرک گير افتاده اند و اميدشان براي رهايي لحظه به لحظه بيشتر رنگ مي بازد. جنگنده هاي نيروي هوايي سلطنتي بريتانيا مجبور مي شوند. در آسمان با جنگنده هاي آلماني نبرد تن به تن (يا به عبارت بهتر فروند به فروند) داشته باشند.
قايق هاي غيرنظامي همزمان با اين رويداد بايد نيروهاي بريتانياي محاصره شده و گيرافتاده در اين ساحل را زير آتش آلمان ها تخليه کنند. داستاني در سه اقليم آب و آسمان و زمين که بيم و اميدهاي بشر را در خوفناک ترين لحظات نبردي مرگبار به تصوير مي کشد. شايد حتي تعريف کردن داستان فيلم هم کار ساده اي نباشد.
«فيون وايتهد»، «تام گلين کارني»، «هري استايلز»، «آنورين برنارد»، «جيمز دارسي»، «کنت برانا»، «مارک رايلنس» و «تام هاردي» بازيگران اين آوردگاه 106 دقيقه اي هستند.
فيلمنامه اش را خود کريستوفر نولان براساس شواهد و کتب تاريخي مربوط به اين رويداد نوشته است و در عين حال در تهيه آن نيز با «اما توماس» شريک بوده است. فيلم محصول چهار کشور هلند، فرانسه، بريتانيا و آمريکاست و تا زمان تنظيم اين مطلب بالغ بر 523 ميليون دلار فروش براي آن ثبت شده است. امتياز آن در IMDb 8.3 و در متاکريتيک 94 است.
اصل ماجرا چه بوده؟
در اثناي جنگ جهاني دوم واقعا گروه عظيمي از سربازان بلژيکي و فرانسوي و بريتانيايي در ساحل دانکرک گير افتادند و آلمان ها که به طرزي باورنکردني از بلژيک و هلند گذر کرده بودند، نزديک به نيم ميليون سرباز را به دام انداختند و وادار به عقب نشيني به سمت دانکرک کردند؛ جايي که پشت سرشان دريا بود و پيش رويشان آتش مرگبار ارتش آلمان.
کار تقريبا تمام بود اما به شکلي معجزه آسا، هيتلر دستور توقف پيشروي ارتش نازي را صادر کرد و به نوعي اگر امروز نامي از بريتانيا در دنيا باقي مانده، به خاطر همان فرمان است. ابهام و پرسش درباره دلايل اين وضعيت غريب آن قدر زياد است که برخي مورخان به خرافه روي آورده اند. مي بينيد که اين داستان خود به خود ظرفيت هولناکي براي تبديل شدن به يک اثر سينمايي دارد اما چه کسي جرئت دارد چنين رخداد عظيمي را به تصوير بکشد؟
داستاني که با شاخ و برگ و آب و تاب، سال هاست به عنوان يک افسانه حماسي از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود و براي انگليسي ها بسيار آشنا و حتي مقدس است. دست کم 60 سال است که هيچ سينماگري خيال خام نزديک شدن به اين قصه را در سر نپرورانده است. بعضي داستان ها زيادي عظيم هستند و بهتر است بي خيال ساختشان بشوي.

روياي بزرگ نولان
گزاف نيست اگر بگوييم نولان تمام عمرش فيلم ساخت تا بتواند روياي ساخت دانکرک را عملي کند. او آن قدر پروژه باابهت و موفق براي کمپاني هاي درجه يک فيلمسازي دنيا ساخت تا سرانجام پشتوانه تحقق رويايش را فراهم آورد. نولان خودش هم زماني کودکي بود و شنونده اين افسانه باورنکردني. او اما شروع کرد به گردآوري مدارک تاريخي و مصاحبه با بازماندگان اين واقعه. چند بار به محل رويداد سفر کرد و کوشيد وضعيت آن را از هر نظر مورد بررسي قرار دهد. به فيلمنامه اي که به سرمايه گذاري و خطرش بيارزد نياز داشت. پس قصه اي نوشت که بار عمده اش روي تصوير و تدوين بود. فرصتي نبود که آدم ها با هم گفت و گوهاي مفصل داشته باشند و فايده اي هم نداشت همه چيز را به اميد جلوه هاي ويژه کامپيوتري رها مي کرد.
نولان مجبور شد براي ساختن دانکرک، يک جنگ واقعي راه بيندازد؛ جنگي واقعي و هولناک و عظيم. اين دو صفت آخر را البته در باقي فيلم هاي نولان و هم ديده بوديم. حالا بسياري از منتقدان بر اين باورند که نولان شاهکارش را ساخته.
کمترين دستمزد معنوي او اين خواهدبود که امسال تمام جوايز مهم را درو کند اما حالا او آن بالاهاست. شايد در ميان 20 يا شايد هم 10 کارگردان بزرگ و نخبه دنيا.
نولان گفته براي ساخت اين فيلم از آثار بسياري الهام گرفته؛ فيلم هايي چون «در جبهه غرب خبري نيست»، «مزد ترس»، «بيگانه»، «ارابه هاي آتش» و «سرعت». اگر اين فيلم ها را در ذهن داشته باشيد، متوجه مي شويد که برخي از آن ها هيچ ربطي به جنگ و تاريخ ندارند. کريستوفر نولان از هر کدام آنچه را که لازم داشته، الهام گرفته: ريتم، واقع نمايي، ايجاد هيجان و لحظات نفسگير، تعليق، ترس، تدوين پيچيده و عظمت.
کلنل هاي ارتش فيلمسازي نولان
نوبت به آن رسيده که ببينيم چهره هاي کليدي يا کلنل هاي اين قشون فيلمسازي چه کساني بوده اند. احتمالا منتظريد که نام بازيگران را در ابتدا رديف کنيم اما انتظارتان فعلا در اين سطرها برآورده نمي شود. اول بايد برويم سراغ زمينه ساز احياي اين رويداد و تحقق اين رويا يعني «ناتان کراولي» که مسئوليتش اجراي جلوه هاي ويژه ميداني «دانکرک» بوده است.
کراولي ساخت و ساز مفصلي را در لوکيشن فيلمبرداري به راه انداخت. تمام جزييات و کليات لازم براي واقعي شدن محيط را برعهده گرفت: اسکله، سنگر و کمپ ساخت، قايق و هواپيما و تسليحات فراهم کرد، نقشه محل را به دقت وارسي کرد و با طراح صحنه هر چه لازم بود، چک کرد و دنياي ساخت متعلق به 1939 ميلادي.
اگر او کلنل دوران پيش توليد بود، در دوران توليد «هويته ون هويتما»ي هلندي اين سمت را برعهده داشت.يک فيلمبردار نخبه که پيش از اين در «بين ستاره اي» نيز کنار نولان قرار گرفته و نبوغش را به اثبات رسانده بود. ثبت صحنه هاي دشوار و نفسگير فيلم، بدون درايت و تکنيک بالاي او ميسر نمي شد.

... و حالا ستاره ها
حالا شايد فرصتي باشد براي آن که از بازيگران فيلم هم حرف بزنيم. اين فيلم براي خيلي ها احتمالا به خاطر حضور «هري استايلز» خواننده جوان گروه «وان دايرکشن» جذاب باشد. البته هري استايلزي که در فيلم مي بينيد با آنچه از او در ذهن داريد زمين تا آسمان متفاوت است. اگر هم منتظر حضور طولاني ستاره اي چون «تام هاردي» هستيد، توقعتان برآورده نمي شود، چون نقش او از آنچه فکر مي کنيد، کوتاه تر است اما تمام گروه بازيگران فيلم درخشان هستند. حتي به قول يکي از منتقدان، هنروران فيلم هم درخشان ظاهر شده اند.
«فيون وايتهد» و «جک لودن» که بدون ترديد بهترين نقش تمام عمر خود را بازي کرده اند و «کنت برانا» و «مايک رايلنس» بزرگ را هم از ياد نبريد که خوش درخشيده اند و البته جز اين انتظاري از آن ها نمي رفت. اما فهرست کلنل ها هنوز به پايان نرسيده است.
تدوينگر مورد علاقه نولان، يعني «لي اسميت» کاري شبيه به معجزه انجام داده است. واقعيتش اين است که سه اپيزود داستاني فيلم قدري از هم گسيخته هستند اما او با تدوين خارق العاده اش هم اجزاي يک اپيزود را به نحوي درخشان کنار هم چيده و هم ميان سه داستان و سه اقليم فيلم پيوندي استوار برقرار کرده است. نمي شود از دانکرک حرف زد و «هانس زيمر» بزرگ را به دست فراموشي سپرد. يکي از بهترين آهنگسازان سينما، يکي از بهترين آثار کل دوران هنري اش را به ثبت رسانده است. يک موسيقي متفاوت، پيچيده و کاملا درهم تنيده با تصاوير. او که 10 جايزه اسکار در کارنامه اش دارد و آخري را هم باز در کنار نولان براي فيلم «بين ستاره اي» دريافت کرده، امسال هم به احتمال قريب به يقين مجسمه يازدهم را به خانه خواهدبرد، ان هم با استفاده از افکت تيک تاک ساعت.
منتقدان تسليم مي شوند
جماعت منتقد معمولا به اين راحتي ها در نبردشان با فيلمسازان پرچم سفيد را بالا نمي برند اما دانکرک همه را خلع سلاح و تسليم کرده است. بدلج ترين و سختگيرترين منتقدها هم تنها به اين بسنده کرده اند که هر چند برخلاف ديگر آثار نولان، اين جا با فيلمنامه چندان درخشاني طرف نيستيم اما اجرا و کارگرداني جور همه چيز را مي کشد و يک شاهکار تحويل تاريخ سينما مي دهد.
سردترين واکنش را شايد «مت سينگر» داشته که معتقد است فيلم در شخصيت پردازي لنگ مي زند و به نوعي فرصت شخصيت پردازي پيدا نمي کند (فراموش نکنيد که اين کوتاه ترين فيلم کارنامه نولان است). «پيتر بردشاو»ي بزرگ اما فيلم را خيلي پسنديده و متنش سراسر تمجيد و تعريف است. او حتي چنان ذوق زده شده که جملاتش حال و هوايي شاعرانه يافته اند و به اين حکم رسيده که «اين بهترين ساخته نولان است.»
«تاد مک کارتي» غرغروي «هاليوود ريپورتر» هم چاره اي نداشته جز ستايش از فيلم. او دانکرک را يک شاهکار دانسته آن هم با پسوند امپرسيونيستي. گروهي از منتقدان مطرح دنياي سينما به نکته بسيار مهمي اشاره کرده اند: «مي شود يک بيگ پروداکشن راه انداخت و به جاي تمرکز روي گيشه و ساختن قهرمان هاي بنجل و رديف کردن ستاره هاي بفروش، يک شاهکار هنري از دل آن استخراج کرد.»
برخورد «برايان تورت» منتقد روزنامه «يو.اس.اي» تودي از همه سردتر و بدعنق تر است. او مي گويد دانکرک يک شاهکار فني و تکنيکال است و نه چيزي بيش از آن، البته حتي او هم مجبور شده از موسيقي زيمر تعريف کند. اصلا اين هم يکي از نکات برجسته فيلم است. وقتي داشتم نقدهاي موجود درباره فيلم را مرور مي کردم، متوجه شدم طي اين چند سال هرگز نديده ام منتقدان تا اين حد درباره موسيقي يک فيلم حرف بزنند و از آن تمجيد کنند.

برترين فيلم هايي که درباره جنگ جهاني دوم ساخته شده اند
قصه اي که کهنه نمي شود
کريستوفر نولان هم به سراغ برهه اي مهم از جنگ جهاني دوم رفت. بسياري از کارگردانان بزرگ تاريخ سينما، از «ديويد لين» تا «استنلي کوبريک» و از «اسپيلبرگ» تا «اليور استون» سراغ اين جنگ مهيب رفته اند و آثار مهمي ساخته اند. قصه جنگ جهاني دوم انگار تاريخ انقضا ندارد و هرگز کهنه نمي شود. اين جا مروري داريم به برترين فيلم هايي که با اين موضوع ساخته شده اند.
سه فيلم برتر کدامند؟
تا پيش از دانکر اما «نجات سربازا رايان» معمولا به عنوان بهترين فيلم مربوط به اين جنگ شناخته مي شد. شاهکار اسپيلبرگ خصوصا در نيمه ابتدايي به شدت تاثيرگذار و واقع گرايانه است. اما بعد از آن بايد از «پل رودخانه کوآي» ساخته ديويد لين ياد کرد و البته آن سکانس درخشان پاياني با بازي معرکه «الک گينس».
«کازابلانکا» هر چند فيلم جنگي به حساب نمي آيد اما به خاطر برهه تاريخي و موضوعش در رده سوم اين فهرست قرار مي گيرد. شاهکار «مايکل کورتيز» حالا يک اثر اسطوره اي در تاريخ سينماست و شايد در هر فهرست ديگري از دو صدرنشين جدول بالاتر قرار بگيرد.
باز هم اسپيلبرگ
اما اسپيلبرگ باز هم در بالاي اين جدول فيلم دارد. «فهرست شيندلر» که اثري واقعا به يادماندني و درخشان است با کلي صحنه و ديالوگ و شخصيت فراموش نشدني. اما رده پنجم به انيميشن شاهکار و بسيار انساني «مدفن کرم هاي شب تاب» به کارگرداني «ايسائو تاکاهاتا» اختصاص مي يابد. از آن فيلم ها که راوي آن سويه مغلوب جنگ، يعني ژاپني ها هستند و داستانش هم حسابي اشک تان را درخواهدرفت.
عجيب ترين فيلم
«لعنتي هاي بي آبرو» ساخته کوئنتين تارانتينو در رده ششم اين فهرست جاي مي گيرد و عجيب ترين فيلم اين رده بندي هم هست؛ تلفيقي از واقعيت و دروغ در فيلمي پر از صحنه هاي نفسگير و البته مملو از طنزي سياه. «کشتيم ساخته «ولفگانگ پترسن» تنها فيلم بالاي اين فهرست است که آلماني ها آن را ساخته اند و داستانش هم درباره سربازان ارتش نازي است در يک زيردريايي صدمه ديده اما از ايتاليايي ها غافل نشويم که «زندگي زيباست» ساخته «روبرتو بنيني» را در اين فهرست دارند؛ فيلمي که واقعا عواطف را درگير مي کند.
رد پاي جان وين
«طولاني ترين روز» کن آناکين يکي از کلاسيک هاي بالاي جدول است که «رومن گاري» فيلمنامه اش را نوشته و «جان وين» نقش اصلي اش را بازي کرده است و فيلم بسيار تر و تميز و خوش ساختي است اما يادي هم کنيم از «خط باريک سرخ» ساخته «ترنس ماليک» و آن داستان حماسي پرشور نبرد آمريکايي ها و ژاپني ها. در رده هاي بعدي اين فهرست، البته فيلم هاي مشهورتري هم قرار مي گيرند: «امپراتوري خورشيد»، «از اين جا تا ابديت»، «دوازده مرد خبيث»، «استالينگراد» و «نامه هايي از ايوو جيما».

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۲۹۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید شمش در شرکت فولاد شادگان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مدیر عامل شرکت فولاد شادگان شامگاه دوشنبه در گفتگو با خبر ۲۳ شبکه خوزستان گفت: میزان تولید در این شرکت با محدودیت‌هایی که وجود داشت در سال گذشته محقق شد.

کهزاد افزود: با تکمیل شدن مراحل راه اندازی کارخانه فولاد سازی، نخستین شمش شرکت فولاد شادگان تا تیر ماه تولید خواهد شد.

فولاد شادگان یکی از ۸ طرح مهم فولاد کشور است که در ۲ فاز و در مساحت ۲۵۶ هکتار ساخته و بخش نخست آن با تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن شمش فولادی ساخته شده است

دیگر خبرها

  • تقلای جنایتکاران جنگی برای رهایی از کابوس بازداشت
  • «میان ستاره‌ای» نولان اکران مجدد می‌شود
  • هدف قرار گرفتن کشتی «سیکلادیس»با پهپاد «شهاب» نیروهای یمنی+ فیلم
  • نتانیاهو: دادگاه لاهه به جنگ ما آمده است | سایه اتهام ارتکاب جنایات جنگی بر سر رهبران صهیونیست
  • نتانیاهو نشست کابینه جنگی را لغو کرد/ احتمال حمله زمینی به رفح
  • فیلم/ حمله موشکی سرایا القدس به نیروها و ادوات جنگی اشغالگران در نتساریم
  • سقوط بالگرد ارتش کلمبیا در منطقه جنگی/ تمام ۹ سرنشین کشته شدند
  • تشکل یافتگی دانشجویان یک ویژگی خاص در تظاهرات دانشگاه‌های آمریکا است
  • تولید شمش در شرکت فولاد شادگان
  • غنیمت جنگی ویژه برای پوتین؛ تانک پیشرفته آمریکایی اسیر شد | فیلم